În prezent, oamenii au standarde mult mai ridicate în ceea ce priveşte spaţiul de locuit comparativ cu generaţiile anterioare. Orientarea majorităţii este către locuinţe durabile, care se construiesc repede, cu materiale eficiente şi economice, şi care presupun costuri de întreţinere mici.
Astfel, au apărut pe piaţa materialelor de construcţii soluţii constructive inovatoare. Multe dintre materialele noi care se folosesc la construirea caselor sunt mai ieftine decât cele clasice, mai rezistente, mai uşor pus în operă şi mai uşor de întreţinut. În ceea ce prveşte tehnicile moderne de construire a caselor, acestea au menirea de a asigura un termen de execuţie rapid, costuri mici, durabilitate şi protecţie.

Tehnici inovatoare in constructii

Tehnici inovatoare

Una dintre tehnicile inovatoare care s-a bucurat de un real succes este cea a caselor realizate din panouri OSB, pe structură de lemn, cu izolaţie interioară şi exterioară. Costurile unei astfel de construcţii  sunt, de exemplu, cu până la 50% mai mici comparativ cu cele ale unei case din cărămidă. Nu doar costurile sunt mai mici, ci şi timpul de execuţie, care se reduce la aproximativ două sau trei luni.

Materiale inovatoare – cimentul ecologic

Ca material de construcţie, cimentul este foarte popular şi foarte utilizat îndeosebi datorită stabilităţii sale. Însă producţia de ciment generează foarte multă poluare, sub forma emisiilor de dioxid de carbon. O alternativă a acestuia ar putea fi cimentul ecologic, un amestec inovator numit LC3 (Limestone Calcined Clay Cement), care are în compoziţie calcar mărunt, zdrobit cu grijă, şi lut ars.

Potrivit dezvoltatorilor acestei tehnologii, cimentul ecologic va reduce semnificativ aşa-numita amprentă de carbon lăsată de industria producerii de beton. În viitor, cimentul ecologic are toate şansele să devină un fel de “standard de aur” în producţia de ciment. În ultimii ani au fost dezvoltate câteva proiecte-pilot pentru a testa materialul, care confirmă fiabilitatea tehnologiei inovatoare, comoditatea de funcţionare şi integrarea în linii de producţie.

Materiale izolatoare

Cu cât se folosesc materiale termoizolatoare cu grosimi mai mici, cu atât mai mult vor creşte costurile pentru încălzirea locuinţei şi invers. De exemplu, dacă stratul de vată minerală este mai gros, costurile iniţiale vor fi ceva mai mari, însă costurile de întreţinere vor fi mici, deci, pe termen lung, se va dovedi o soluţie mai avantajoasă. Specialiştii în construcţii ne asigură că cheltuielile necesare unei izolaţii suplimentare se amortizează repede, în cel mult doi ani, prin diminuarea cheltuielilor energetice.

Tehnici noi pentru izolaţia casei

La o construcţie din lemn, este foarte importantă folia antivânt sau bariera de aer. Atunci când o casă nu este etanşă, cheltuielile pentru încălzire pot creşte cu 20-25%. O barieră de aer impropriu instalată conduce la mari cheltuieli energetice ulterioare.

Materiale termoizolatoare moderne

Economisirea energiei se face în principal reducând sau eliminând complet încălzirea, iar pentru aceasta sunt esenţiale materiale termoizolatoare moderne, cum ar fi polistirenul expandabil NEOPOR, inventat de BASF, o companie care dezvoltă materiale inovative pentru industria construcţiilor. NEOPOR conţine şi particule de grafit. Grafitul reflectă căldura şi îmbunătăţeşte considerabil capacitatea de termoizolare. Acest material termoizolant nu conţine hidrocarburi halogenate sau alte gaze celulare halogenate.

Izolarea cu polistiren poate fi înlocuită cu materiale mai ieftine şi bune

Având în vedere că nu este sănătos pentru locuinţă, locuitori şi mediul înconjurător, polistirenul este considerat un rău necesar. Preţul imbatabil reprezintă obstacolul care face dificilă trecerea la materiale mai performante. La nivel naţional, există specialişti care afirmă că pot izola casele cu lână, cânepă şi grădini verzi cu aceleaşi costuri pe care le implică izolarea cu polistiren. În plus, produsele naturale au exact aceeaşi viaţă ca şi polistirenul, iar coeficientul termic ese net superior polistirenului.

Termoizolarea ferestrelor

Deoarece în locuinţe se pierde cea mai mare parte a căldurii prin ferestre, termoizolarea acestora este la fel de importantă. Sistemele de ferestre din geam triplu stratificat, combinate cu materiale sintetice speciale, sunt foarte eficiente.

Fonoizolaţia

Amplasarea casei într-o zonă poluată fonic impune necesitatea unor cheltuieli suplimentare pentru fonoizolaţie. În cazul fonoizolării globale a casei, se pot folosi materiale suplimentare de placare a faţadelor exterioare. Există şi posibilitatea de a opta pentru o fonoizolare mai bună a anumitor camere. Acest lucru se poate face prin folosirea unui strat suplimentar de gips-carton fonoizolant sau pentru adoptarea unor soluţii constructive speciale.

Locuinţele realizate cu materiale moderne şi tehnici inovatoare sunt durabile, perfect izolate termic şi fonic, mai uşor de întreţinut şi cu costuri mai mici.