In ultimii ani, s-a vorbit foarte mult in spatiul public despre sursele de energie regenerabila. Cele folosite pana de curand cu predilectie au fost cele neregenerabile, adica titeiul, gazele, carbunii.
Pentru ca acestora le-a luat mult sa se formeze si ar dura la fel de mult sa se inceapa un nou asemenea proces, autoritatile cauta sa foloseasca mai putin sursele neregenerabile si sa-si bazeze productia de energie pentru instalatii electrice pe surse ca energia eoliana, solara, hidroelectrica sau cea produsa de biomasa.
O sa va prezentam surse de energie regenerabila pe care le puteti folosi si dumneavoastra acasa ca sa va puteti aduce contributia la protejarea mediului inconjurator.

  • Energia obtinuta din biomasa
  • Energia obtinuta din biomasa, recolta
  • Energia solara

Energia solara si energia obtinuta din biomasa

Energia solara

Cantitatea de energie solara ce ar putea fi captata de la soare este undeva la 1,1 x 1020 kW/h pe secunda. Ca sa va faceti o idee despre potentialul imens al soarelui pe care nu-l folosim, pentru un bec care lumineaza zece ore, e nevoie de 1 kilowatt/ora. Dar aceasta energie se pierde in proportie de 47% din cauza difuzarii, a reflectarii si absorbtiei de catre gazele atmosferice la contactul cu pamantul.

Panourile solare sunt cea mai la indemana solutie la acest capitol. Panourile solare sau panourile fotovoltaice, prin intermediul celulelor fotovoltaice, convertesc energia solara in energie electrica. De asemenea, mai puteti incerca oglinzile parabolice. Iar colectoarele solare asigura incalzirea si alimentarea cu apa calda a locuintelor.

Este bine sa stiti ca cel mai indicat loc de montare a acestor panouri sunt acoperisurile, pentru ca acolo bate cel mai mult timp soarele. De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca in zilele innorate energia solara captata de panouri sunt va fi mult mai putina. Si pentru asta va trebui sa aveti si un sistem de stocare al energiei, care sa va asigure necesarul, mai ales ca exista si alternanta zi-noapte.

Energia obtinuta din biomasa

Biomasa este partea biodegradabila a produselor, deseurilor și reziduurilor din agricultura, inclusiv substante vegetale si animale, silvicultura si industriile conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale și urbane (definitie cuprinsa în H.G. nr. 1844/2005 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport).

Biomasa este considerata resturile vegetale acvatice, nu doar cele terestre. De la resturile din culegerea recoltei pana la frunzele cazute toamna sau deseurile care rezulta in urma cresterii animalelor, tot ce este organic poate fi considerat biomasa.

Aceasta exista din momentul in care oamenii au inceput sa foloseasca focul si are avantajul de a nu creste emisia de CO2 sau sa contribuie la aparitia ploilor acide (continutul de sulf este mai scazut), cum se intampla cu combustibilul fosil. Si este si cea mai abundenta sursa de energie regenerabila.

Energia din biomasa poate fi obtinuta in mod direct, dand nastere la energie termica, sau in mod indirect, transformand biomasa in biocombustibil, care rezulta din ardere, din prelucrarea chimica sau biochimica.

Speram ca veti incerca pe viitor sa folositi aceste surse regenerabile de energie, daca nu ati inceput deja.