STRUCTURI DIN ZIDARIE PORTANTA

Suntem intrebati deseori despre deosebirile dintre structurile din zidarie portanta si cele din cadre de beton armat. Evident, experienta ne spune ca nu exista un raspuns standard la o asemenea intrebare. Fiecare solutie prezinta avantaje si dezavantaje in functie de dorintele si planurile beneficiarului. Cu alte cuvinte, cele mai bune structuri de rezistenta pentru constructii sunt acelea care satisfac atat intentiile de investitie ale fiecarui beneficiar, dar si gradul de confort dorit.

In cazul de fata, ne vom opri asupra structurii de zidarie portanta. Conform definitiei, acest tip de structuri sunt recomandate in zone de risc seismic ridicat. Si mai ales acelora dintre dumneavoatra care nu sunt convinsi inca de constructiile pe alta structura decat cea din caramida.

Tipuri de zidarie portanta

Structura din zidarie portanta presupune ca incarcarile si fortele seismice sa fie preluate de peretii portanti din caramida, prevazuti cu samburi si centuri de beton armat. Conform normelor legislative in vigoare, acest tip de structuri de zidarie se utilizeaza pentru proiectarea cladirilor civile, industriale si agricole.
Din punct de vedere al clasificarii, zidaria portanta poate fi:

  • zidarie simpla

  • zidarie confinata

  • zidarie confinata si armata

  • zidarie cu inima armata

 

Avantajele si dezavantajele sistemului din zidarie portanta

Principalul avantaj al acestui tip de structura are in vedere izolarea fonica. Pentru ca structura de zidaria portanta presupune folosirea unor pereti grosi, nu mai este nevoie de interventii suplimentare pentru a regla confortul din punct de vedere fonic. Apoi, un alt avantaj important este consumul mic de cofraje, fier beton si beton. Acestea, la randul lor implica un cost de constructie mai scazut pentru beneficiar.
Principalul dezavantaj al structurii din zidarie portanta il reprezinta timpul de executie destul de ridicat. Mai mult decat atat, o recompartimentare pe viitor este destul de problematica. Specialistii multiproiect.com va stau la dispozitie cu sfaturi si consultanta in oricare dintre situatiile de mai sus v-ati afla. Nu va ramane decat sa ne contactati.

Proiectare constructii elaborare proiect tehnic

S.C. MULTIPROIECT S.R.L.

Constanta, Romania

Telefon: 0723.734.658

Email: contact@multiproiect.com

Ai o intrebare sau vrei sa stabilim o intalnire?

Doresti sa obtii o estimare gratuita a proiectului?

Transmite-ne mesajul tau prin formularul de mai jos!